Schuld zonder krediet? Hoe ongewenste financiële problemen te vermijden

Je plant je uitgaven zorgvuldig en je spaart. Je leent geen geld van je vrienden. Je betaalt regelmatig je leningen af of hebt er nooit een genomen. En toch... heb je nog steeds schulden! Hoe is dit mogelijk?

Helaas zijn er manieren waarop je per ongeluk in de schulden kunt belanden. Bijvoorbeeld: het niet op tijd betalen van een boete, het vergeten van een kleine termijnbetaling voor een aankoop, of een fraudeur die je gegevens steelt en ze gebruikt om krediet te verkrijgen.

Hier zijn drie dingen om te onthouden als het gaat om ongeplande schulden en hun gevolgen:

 

  1. Vergeten boetes en straffen: Het vergeten om een boete of straf te betalen kan leiden tot langdurige financiële problemen. Als je een boete krijgt, zorg er dan voor dat je het bezwaarproces volgt of de boete tijdig betaalt. Hiermee voorkom je dat de kosten oplopen en het risico dat je voor betaling voor de rechter wordt gedaagd. Als je meldingen over onbetaalde boetes negeert, zullen de kosten zich opstapelen en kan dit invloed hebben op je kredietwaardigheid.
  2. Veilig online winkelen: Online beveiliging is essentieel om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Internet phishing-aanvallen proberen inloggegevens, wachtwoorden en creditcardgegevens te stelen door een computer te infecteren met malware of je te overtuigen om informatie vrij te geven. 
    1. Fraudeurs kunnen zich voordoen als koeriersbedrijven, veilingportalen en mobiele operators. Ze hacken ook profielen van vrienden op sociale media en doen zich voor als mensen die we vertrouwen om geld te vragen of hulp bij het ondertekenen van een aankoop- of leenovereenkomst. Cybercriminelen gebruiken gestolen persoonlijke gegevens vervolgens om leningen of krediet af te sluiten. 
    2. Ontwikkel goede online beveiligingsgewoonten en let extra op hoe je online winkelt. Hoewel het handig is, voeg je betaalkaarten niet toe of sla je ze niet op in accounts bij online winkels of applicaties. Wanneer je een code van je bank ontvangt om een online betaling te bevestigen (elektronische overboeking of mobiele transactie), controleer dan zorgvuldig of alle gegevens correct zijn - of het bedrag klopt en of het geld naar de juiste ontvanger gaat. Dit voorkomt dat oplichters dergelijke tekstberichten onderscheppen en wijzigen om geld af te persen. 
    3. Wees voorzichtig met het lezen van de algemene voorwaarden voordat je je aanmeldt voor betaalplannen voor goederen of diensten online, en maak gebruik van bedenktijd en annuleringsperiodes als je van gedachten verandert.
  3. Sluit ongebruikte rekeningen en abonnementen af: Zorg ervoor dat je ongebruikte bankrekeningen sluit en ongewenste abonnementen annuleert. Wanneer je je aanmeldt voor een gratis proefperiode, begint het in rekening brengen automatisch aan het einde van de proefperiode. Het is gemakkelijk om dit te vergeten en kosten op te stapelen voor diensten die je niet wilt of nodig hebt. Over het algemeen is het een goed idee om ervoor te zorgen dat alle contracten correct worden afgesloten wanneer je er klaar met bent.