Acht tips om jezelf van schulden te bevrijden | Intrum

Wanneer je worstelt met schulden, kan het voelen alsof je voor altijd vastzit - maar er zijn dingen die je kunt doen om jezelf te bevrijden.

1) Krijg een overzicht en maak een budget

Bekijk je bankafschriften en ontdek waaraan je eigenlijk je geld uitgeeft. Zet al je uitgaven in een budgetoverzicht om een volledig beeld van je financiën te krijgen. Dit is een geweldige kans om te controleren of je de juiste prioriteiten stelt en waar je mogelijk kunt besparen.

2) Maak een lijst van al je schuldeisers

Schrijf op aan wie je geld verschuldigd bent, hoeveel je verschuldigd bent en de rentevoet op die schulden. Het kan angstaanjagend zijn om de omvang van het probleem te zien, maar dit is de enige manier om het probleem aan te pakken en te werken aan je schuldenvrije dag.

3) Begin met het afbetalen van de duurste leningen

Als er leningen zijn met hoge rentetarieven, is het logisch om die als eerste af te betalen. Zorg ervoor dat elk extra geld gaat naar het afbetalen van de leningen die je het meest kosten om te onderhouden, zonder in gebreke te blijven bij andere verplichtingen.

4) Bundel je leningen

Het is mogelijk om leningen samen te voegen, zodat je slechts één lening hebt. Dit maakt het gemakkelijker om de lening af te betalen en een overzicht te behouden van je financiën.

5) Doe kleine leningen weg

In plaats van al je schuldeisers gelijkmatig af te betalen, is het een goed idee om de kleine leningen die je direct kunt aflossen te beëindigen. Dit vereenvoudigt je financiën en stelt je in staat om je te concentreren op het afbetalen van de belangrijkste schuld.

6) Maak gebruik van automatische betalingsopties

Stel dingen zo in dat je betalingen automatisch worden afgeschreven. Op die manier zorg je ervoor dat je op tijd betaalt. Door je rekeningen voor de vervaldatum te betalen, vermijd je herinneringskosten en schuldvorderingen. Mocht je toch een rekening van een incassobureau ontvangen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met het incassobureau of de schuldeiser om het probleem op te lossen.

7) Los je schulden af

Schulden hebben is duur, dus het is belangrijk om je te concentreren op het afbetalen van je leningen. Als je niet in staat bent om al het geld in één keer te vinden, kun je contact opnemen met degenen aan wie je geld verschuldigd bent en zien of je een overeenkomst kunt sluiten om in beheersbare termijnen te betalen.

8)) Praat met je schuldeisers

Het is belangrijk dat je met je schuldeisers praat, zodat je samen een oplossing kunt vinden. Door de dialoog gaande te houden, kun je toegang krijgen tot de hulp die ze kunnen bieden. Bijvoorbeeld, het kan zijn dat je een bevriezing van de rentevoet kunt afspreken zodat je schuld niet verder oploopt. Het kan ook zijn dat je schuld tijdelijk wordt opgeschort, zodat je wat ademruimte en misschien de mogelijkheid krijgt om kleine leningen af te betalen of de dure leningen af te lossen.