Frauduleuze mails herkennen: Hoe een phishing e-mail melden?

Het probleem van phishing wordt wereldwijd, en dus ook in België, steeds groter. In 2020 werden in België ruim vijf keer méér gevallen van phishing vastgesteld dan in 2019. Uit door Febelfin verzamelde gegevens blijkt phishing in 2020 te resulteren in 67.000 frauduleuze transacties, goed voor een bedrag van ongeveer 34 miljoen euro. - Hoe kan u frauduleuze mails herkennen en een phishing e-mail melden?

Phishing betekenis

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij men u benadert via e-mail, social media of sms. De oplichter doet zich voor als iemand anders. Dat kan een bank, energieleverancier, de overheid of incassobedrijf zijn, maar net zo goed een vriend of collega.

Het doel van de oplichter is "hengelen" naar gevoelige gegevens en/of betalingen ontvangen van het slachtoffer. Steeds vaker wordt daarbij ingespeeld op de actualiteit: in 2020 misbruikten oplichters bijvoorbeeld geregeld de corona pandemie.

Phishing melden

Denkt u een phishing e-mail te hebben ontvangen? Doe melding bij het door de overheid voorziene phishing meldpunt!

Phishing e-mail melden:

Ga naar het phishing meldpunt >

 

Phishing berichten herkennen

Een verdachte e-mail ontvangen, maar u weet niet zeker of het een frauduleuze phishing e-mail betreft?

Hoewel oplichters steeds creatiever worden, blijven phishing e-mails makkelijk te herkennen. Lees volgende nuttige tips en onderscheid phishing e-mails sneller:

Tips van Testaankoop

Tips van Radio 2 - De Inspecteur

Tips van Safe On Web

Bescherm jezelf online

Phishing e-mails uit naam van Intrum

Oplichters gebruiken geregeld onze merknaam ‘Intrum’ in hun frauduleuze mails. Intrum betreurt dit ten zeerste en wenst zich te distantiëren van deze fraudepraktijken.

Als u een e-mail zoals in onderstaande voorbeelden heeft ontvangen, doet u er best aan deze onmiddellijk te verwijderen. Betaal niet en klik niet op linken of bijlagen, aanwezig in deze e-mail!

Intrum heeft voor onderstaande frauduleuze mails reeds klacht ingediend bij de bevoegde gerechtelijke instanties. Wij raden u aan hetzelfde te doen, wanneer u zo’n e-mail ontvangt.

 

Phishing e-mails die de merknaam 'Intrum' misbruiken: