Zes tips voor een lenteschoonmaak in uw persoonlijke financiën

Misschien bent u al aan het dromen over de zomer en vraagt u zich af hoe u daar kunt voor sparen. Of misschien wilt u aan het einde van de maand gewoon wat meer geld overhouden op uw rekening. Misschien hebt u betalingsproblemen en weet u niet waar u met de schoonmaak moet beginnen?

In welke situatie u zich ook bevindt, deze tips omtrent persoonlijke financiën kunnen nuttig zijn voor iedereen:

  • Zorg ervoor dat u een overzicht hebt. De meeste online bankprogramma's bieden een soort dashboard waarop u kunt zien waaraan u uw geld besteedt. Dat biedt u de kans om te controleren of uw financiële prioriteiten kloppen en waaraan u mogelijk onnodig veel geld besteedt.
  • Uw budget opvolgen kan ook leuk zijn! Dit is wellicht de saaiste tip, maar het werkt wel heel goed op de lange termijn. Als u dit consistent doet, krijgt u gemakkelijker een overzicht van wat u werkelijk gebruikt in de loop van een maand en waar u mogelijk wat geld kunt besparen.
  • Betaal uw schulden beetje bij beetje af. Op de lange termijn kan het heel duur worden als u uw schulden niet afbetaalt. Maar als u financieel krap zit, kunt u wel contact opnemen met uw schuldeisers en proberen tot een overeenkomst te komen. Krijgt u toch een incassobericht, dan is het belangrijk dat u dat ernstig neemt. Betaal het volledige bedrag als u kunt, of neem contact met ons op zodat we samen een oplossing kunnen vinden.
  • Houd uw mobiele verbruik in de gaten. Uw mobiele telefoon kan heel wat geld opslorpen als u niet uitkijkt. Behalve uw abonnement betaalt u ook voor bepaalde apps, dataverbruik, roaming en andere extra's. Er kunnen ook verborgen uitgaven zijn, zoals abonnementen of online aankopen. Maak een overzicht van uw telefoonkosten en houd uw rekeningen in het oog. Vergelijk prijzen.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van domiciliëringen en e-facturatie. En betaal uw rekeningen altijd tegen de vervaldatum om boetes voor laattijdige betaling en incassodiensten te voorkomen. Krijgt u toch een rekening van een incassobureau, dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met dat incassobureau of met de schuldeiser om de zaak op te lossen.
  • Verkoop wat u niet nodig hebt en koop tweedehands. Doe een lenteschoonmaak in uw opbergkasten en kleerkasten. Iedereen heeft wel iets wat hij niet meer nodig heeft, en u kunt er online nog geld voor krijgen. Wat u wel moet kopen, vindt u mogelijk ook tweedehands. Controleer altijd eerst of u het op de tweedehandsmarkt kunt vinden. U kunt immers heel wat geld besparen door een fiets, zitbank of tuinmeubelen tweedehands te kopen.

 

Hebt u hulp nodig? Of hebt u vragen?
Wij zijn er om u te helpen bij uw persoonlijke financiën.

U kunt ook inloggen op ons zelfbedieningsportaal voor een volledig overzicht van uw lopende zaken.