Incasso van leningen aan kmo's – de beste benadering

De aanpak van een bank varieert afhankelijk van de omstandigheden en het profiel van de kredietnemer

Er kan een ruime waaier van opties worden ingezet: aanwerving van extra interne medewerkers speciaal om facturen te innen, uitbesteding aan een extern bedrijf, verkoop van vorderingen en afsplitsing van portefeuilles of onderdelen van het bedrijf.

Intern

Het opschalen van bestaande activiteiten is problematisch omdat er tijd, investeringen en andere middelen moeten worden weggeleid van de kernactiviteit. Interne teams die gebruikmaken van oude systemen zijn doorgaans niet zo efficiënt als voor dergelijke grote volumes vereist is.

Uitbesteding

De meeste hebben extra ondersteuning van buitenaf nodig. Het voordeel is dat ze meteen een beroep kunnen doen op ervaren professionals die toegang hebben tot toonaangevende technologie voor incassoactiviteiten, waardoor de winstgevendheid wordt verbeterd en er een uitstekende klantenservice kan worden geboden.

Verkoop van vorderingen

Daarnaast kunnen sommige banken ervoor kiezen om externe ondersteuning te combineren met de verkoop van bestaande voorraden, om zo dubieuze leningen uit de balans te verwijderen. Dat kan zodanig worden gestructureerd dat er een voortgezette dienstverlening wordt geboden.

Afsplitsing

Een volgende stap is dat het onderdeel dat de dienstverlening aan kmo's verzekert, van de bank wordt afgesplitst. Daardoor kan de bank het beheer van complexe incassoactiviteiten doorgeven aan een gespecialiseerde leverancier, en tegelijkertijd een deel van de positieve aspecten behouden, namelijk verbeterde prestaties en een dienstverleningspartner voor toekomstige kredieten.

Uiteindelijk hebben banken een partner nodig die over de nodige expertise beschikt en die bereid is om een benadering op maat te hanteren. Bijvoorbeeld door gedurende een periode extra hulp te bieden, of door een combinatie van dienstverlening, aankoop van vorderingen en afsplitsingsopties.

Als Europa’s toonaangevende debiteurenbeheerder is Intrum een belangrijke beheerder van kmo-kredieten. Wij staan klaar om banken te helpen om oplossingen te vinden voor hun niet-renderende leningen – van dienstverlening tot de verkoop van portefeuilles en afsplitsingen. Neem contact met ons op via het onderstaande formulier om te praten over uw vereisten.

Vraag prijsofferte

Kies de credit management diensten die u interesseren & ontvang een prijsvoorstel.

Vraag prijsofferte voor één of meerdere van onze diensten. Wij verwerken uw gegevens zo spoedig mogelijk en contacteren u met een prijsvoorstel op maat.

Vul de velden in en klik "verzenden":