European Consumer Payment Report

Intrums jaarlijkse European Consumer Payment Report waarschuwt voor de impact van de torenhoge inflatie en geopolitieke situatie op het koop- en betalingsgedrag van consumenten.

European Consumer Payment Report 2022

De vrees voor inflatie verschilt van land tot land en tussen verschillende bevolkingsgroepen. Hierdoor zetten consumenten volop in op duurzaam gedrag, wat nieuwe zakelijke uitdagingen met zich meebrengt. Consumenten willen hun toekomstige stabiliteit verzekeren door hun financiële welzijn te verbeteren.

 

European Consumer Payment Report 2022 >


Inzetten op een betere financiële geletterdheid

Wie een goede financiële opleiding heeft genoten, is beter uitgerust om doorheen economisch moeilijke tijden te raken. Er is een correlatie tussen een gebrek aan financiële vorming en geldproblemen.

Beleidsmakers kunnen meer doen om consumenten de juiste beslissingen helpen te maken.

Bedrijven die innovatieve betalingsoplossingen introduceren, is soms precies wat consumenten nodig hebben om hun schuld achter zich te laten.

Bedrijven moeten van duurzaamheid een topprioriteit maken.

Ethische bedrijfspraktijken wordt steeds belangrijker en bedrijven moeten zich daarvan bewust zijn.

“Het postcoronaoptimisme van vorig jaar is inmiddels een vage herinnering. Europa moet het hoofd bieden aan torenhoge inflatie en geopolitieke onzekerheid. Een groeiend aantal gezinnen heeft moeite om alle binnenkomende rekeningen tijdig te betalen en wordt gedwongen facturen te kiezen die in gebreke blijven.”

Guy Colpaert, Managing Director Intrum BeNeLux

Torenhoge inflatie veroorzaakt steeds vaker 'factuurangst'

In België verklaart 77 procent van de respondenten dat de inflatie een negatief effect heeft op hun huishoudfinanciën en nog eens 16 procent verwacht dat ze weldra de gevolgen zullen ondervinden.

 

Zeven op de tien consumenten in België (69%) zeggen dat hun rekeningen vandaag sneller stijgen dan hun inkomen,vergeleken met 57% in 2021. Bijna een derde van de Belgen (29%) hebben minder dan 10 procent van hun inkomen over na het betalen van alle rekeningen. De mogelijkheid om geld te sparen komt onder druk, waardoor de buffer die Belgische gezinnen kunnen opbouwen om onverwachte kosten te dekken verkleint. 

 

European Consumer Payment Report 2022 >


European Consumer Payment Report

Download het rapport