Beleidsrente in 2025: Wat u moet weten over inflatie en renteverlagingen

In een wereld van hoge rente en stijgende loonkosten heeft uw bedrijf een strategische partner nodig. Intrum biedt oplossingen die uw cashflow verbeteren en financiële toekomst veiligstellen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste ontwikkelingen die van invloed zijn op CEO's, CFO's en financieel management van Belgische bedrijven, en biedt aanbevelingen voor de uitdagingen en kansen die voor ons liggen in 2025.

Beleidsrente daalt, maar zeer langzaam

Tussen 2021 en 2023 beleefde de wereldeconomie een inflatiestijging zoals in decennia niet was voorgekomen. Aanvankelijk was COVID-19 de belangrijkste oorzaak, maar later werden de inflatietrends verder versterkt door externe schokken, zoals de Russische invasie van Oekraïne in 2022 en de daaruit voortvloeiende wereldwijde energiecrisis.

Sinds juni 2024 zijn de centrale banken in ontwikkelde landen begonnen met het verlagen van de beleidsrente. Dit proces verloopt echter zeer geleidelijk en traag, waardoor de rentetarieven op korte termijn waarschijnlijk hoog blijven. Pas wanneer de inflatie duurzaam onder controle is, zal de beleidsrente eindelijk kunnen terugkeren naar meer vertrouwde niveaus.

Beleidsrente: Renteverlagingen
Beleidsrente ECB, Riksbank (Zweden) en Bank of England (Source: Refinitiv)
Inflation is like toothpaste. Once it's out, you can hardly get it back in again. So the best thing is not to squeeze too hard on the tube.
Karl Otto Pöhl, voormalig president van de Duitse Bundesbank

Factoren die het tempo van de renteverlagingen beïnvloeden

De timing en het tempo van de renteverlagingen blijven onderwerp van discussie:

  1. Een belangrijke factor die meer agressieve renteverlagingen in de weg staat, zijn de stijgende lonen in Europa. In België bestaat een automatische loonindexering maar ook in andere landen zijn werknemers hogere salarissen gaan eisen omdat hun koopkracht aangetast was door de hoge inflatie. 

  2. Daarnaast speelt de vergrijzing een belangrijke rol in de loonontwikkeling. Naarmate de bevolking in Europa steeds ouder wordt, neemt de concurrentie om werknemers toe, evenals de lonen die nodig zijn om talent te behouden.
  3. Ook het beleid van Donald Trump kan indirect een invloed hebben op het verloop van de beleidsrente. Trumps beleid zou de inflatie kunnen aanwakkeren door protectionistische maatregelen zoals hogere importtarieven of beperkingen op buitenlandse handel. Trumps beleid heeft in het verleden gefocust op het stimuleren van binnenlandse werkgelegenheid. Dit kan leiden tot een nog krappere arbeidsmarkt en verdere stijging van de lonen in de USA. Hogere loonkosten kunnen op hun beurt de inflatie opnieuw verhogen. In plaats van snelle renteverlagingen door te voeren, is het waarschijnlijker dat centrale banken in dat geval een voorzichtigere aanpak hanteren om het broze evenwicht te bewaren tussen economische groei en inflatiebeheersing.

Optimaliseer uw financiële stabiliteit met Intrum

In een tijd van traag dalende beleidsrente en aanhoudend hoge leenkosten, biedt Intrum de oplossing voor uw financiële uitdagingen. Onze uitgebreide diensten helpen bedrijven en consumenten om financiële stress te verminderen en betalingsachterstanden te voorkomen.

Onze diensten omvatten:

  1. Schuldbeheer en incasso: Verbeter uw cashflow en verminder financiële druk met onze efficiënte incassodiensten.
  2. Financiële begeleiding: Krijg deskundig advies en ondersteuning om uw financiële situatie te optimaliseren en oplopende betalingsachterstanden te voorkomen.
  3. Oplossingen voor late betalingen: Beheer en verminder late betalingen met onze op maat gemaakte oplossingen, zodat uw bedrijf financieel gezond blijft.

Bij Intrum begrijpen we de impact van hoge leenkosten en bieden we de tools en expertise om uw financiële stabiliteit te waarborgen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen om uw financiële doelen te bereiken.

Economisch Herstel: tussen hoop en vrees

Er zijn tekenen van economisch herstel in delen van Europa, met name in Polen, Griekenland en Spanje. Helaas blijven grote economieën zoals Duitsland en Zweden in crisis.

De BBP-groei van de eurozone in het derde kwartaal was een magere 0,4% ten opzichte van het vorige kwartaal. In jaarlijkse termen versnelde de groei naar 0,9%.

De politieke onzekerheid in Europa en de dreiging van een handelsoorlog met de VS en China blijven echter een negatieve invloed uitoefenen op het bedrijfsvertrouwen. Bovendien weegt de economische vertraging in China zwaar op de Europese productiesector.  De  zwakkere vraag heeft, in combinatie met de hoge leenkosten, al geleid tot een scherpe toename van het aantal faillissementen binnen de Europese industriesector. 

Hoewel sterke loonstijgingen de Europese gezinnen de afgelopen jaren hebben gesteund, hebben ze niet geleid tot meer consumptie. Europese consumenten zijn voorzichtig en sparen vandaag een groter aandeel van hun inkomen. Voor Europese bedrijven betekent de mix van hogere arbeidskosten en zwakke omzetgroei dat hun winsten onder druk staan. Sommige bedrijven kunnen zich daardoor gedwongen voelen om personeel te schrappen, met mogelijk hogere werkloosheid en verdere consumptiedaling als gevolg.

Traag economisch herstel door hoge rente
Eurozone BNP groei (Source : Eurostat)

Herstel de financiële slagkracht van uw organisatie met Intrum

De trage economische groei in Europa brengt uitdagingen met zich mee: stijgende kosten, betalingsachterstanden en druk op de cashflow. Bij Intrum begrijpen we deze problemen als geen ander en bieden we oplossingen die écht het verschil maken.

Wij helpen bedrijven om sneller betaald te raken, terwijl we consumenten ondersteunen met verantwoord schuldenbeheer. Of het nu gaat om debiteurenbeheer, incasso of kredietrisicobeheer, onze expertise zorgt ervoor dat jouw organisatie financieel gezond blijft.

Met een maatschappelijk verantwoorde aanpak bieden we meer dan alleen oplossingen: we bouwen aan duurzame relaties tussen bedrijven en hun klanten. Zo creëert u niet alleen stabiliteit, maar ook vertrouwen en groei.

Kies Intrum als uw strategische partner in financieel herstel. Samen maken we de weg vrij voor een sterke, toekomstbestendige organisatie! Neem contact met ons op en ontdek hoe we uw financiële uitdagingen aanpakken.

Beleidsrente - Conclusies

Het jaar 2024 heeft ons geleerd dat voorzichtigheid en strategische planning cruciaal zijn voor financieel management. Terwijl de beleidsrentes langzaam dalen en er tekenen van economisch herstel zijn, blijven de uitdagingen groot. CEO's en CFO's moeten alert blijven en hun strategieën aanpassen aan de veranderende economische omstandigheden. Intrum biedt advies en ondersteuning aan bedrijven om hun financiële situatie te verbeteren, betalingsachterstanden te voorkomen en hun financiële toekomst veilig te stellen.