Intrum Hellas – de ontwikkeling van een nieuwe manier van werken in Griekenland

De deal tussen Intrum en Piraeus Bank over de afsplitsing van de interne afdeling voor het beheer van leningen heeft in Griekenland het grootste platform voor kredietbeheer gecreëerd.

De deal tussen Piraeus Bank en Intrum, waarbij de afdeling voor het beheer van leningen van de bank wordt afgesplitst, is een primeur op de Griekse markt. Het platform, Intrum Hellas, begon met een beheerd vermogen van € 28 miljard en bijna 1.000 medewerkers.

De overeenkomst werd in juni 2019 aangekondigd en werd vier maanden later voltooid. Piraeus behield een belang in het nieuwe bedrijf en in een aparte REO-managementvennootschap waardoor de bank de kans krijgt om te delen in toekomstige rendementen.

In het kader van de transactie is Intrum Hellas een langlopende servicingovereenkomst met Piraeus aangegaan. De deal heeft betrekking op alle soorten leningen (consumentenkredieten, hypotheken, leningen aan kmo's en grote bedrijven) en voor hun volledige looptijd. De beheerde activa blijven echter op de balans van de bank.

Door het partnership is de operationele efficiëntie van Piraeus aanzienlijk verbeterd en kon het aantal NPL's veel sneller worden teruggeschroefd. Daardoor kan de bank zich toeleggen op haar kernactiviteiten en profiteert ze van haar minderheidsbelang in Intrum Hellas.