Als kerstcadeaus kopen 'sky is the limit' wordt...

1 Belg op 4 maakt zich zorgen over de kost van kerstmis

Lekker eten, de familie op bezoek, cadeautjes onder de kerstboom. Bij Kerstmis is gezelligheid troef.

De aankoop van kerstgeschenken zorgt echter ook voor stress en financiële kopzorgen. In de zoektocht naar het ideale kerstcadeau voor geliefden, handel je niet altijd even rationeel. Volgens het European Consumer Payment Report van Intrum geeft 30% van de Europeanen meer uit aan kertcadeaus dan oorspronkelijk gepland.

Onvoldoende geld tijdens en na kerstperiode

Eén Europeaan op vier maakt zich zorgen of hij/zij over voldoende geld beschikt voor de aankoop van kerstcadeaus. Daarbij komen nog de kosten voor het kerstdiner, het eindejaarsmenu en de uitgaven tijdens de soldenweken, vlak na de kerstperiode. Eén op vier van de Europeanen vindt dan ook dat Januari financieel de zwaarste maand is om door te komen.

Online winkels steeds populairder

Waarom door drukke winkelstraten dwalen als je het online in enkele klikken kan fiksen? Niks is makkelijker dan cadeautjes bestellen via online winkels, met de kredietkaart bij de hand. Eén Belg op drie kocht in 2016 vaker online dan vorige jaren.

De populairste online kerstcadeaus in België zijn volgens Bol.com: de laatste CD van Leonard Cohen, het nieuwste boek van Harry Potter, het gezelschapsspel ‘De slimste mens ter wereld’, het damesparfum Guess Seductive en de Google Chromecast.

Nog volgens cijfers van Bol.com, geven we gemiddeld 30 euro per kerstcadeau uit. Mannen geven gemiddeld 8 euro méér uit dan vrouwen. De duurste cadeaus liggen onder de kerstboom in Limburg. Antwerpenaren krijgen dan weer het meest kerstgeschenken.

Kerstcadeaus kopen op krediet: een nieuwe trend

Eén op zeven leent uiteindelijk geld of gebruikt zijn kredietkaartlimiet op om zijn kerstcadeaus te financieren. Online shops weten met de hulp van digitale marketing technieken, vaak nog beter dan de klassieke winkels, potentiële kopers tot actie aan te zetten. Daarbij komt nog de groepsdruk die ontstaat tijdens de eindejaarsperiode en uit de USA overgewaaide ‘Black Friday’ en ‘Cyber Monday’.

Slimme e-shops verkopen op krediet en overtuigen zo ook mensen die tijdelijk krap bij kas zitten. Maar zelfs wanneer de e-shop geen krediet toestaat, vindt een handige internaut snel de weg naar SMS krediet of online krediet. Zelfs de Belgische, klassieke banken lanceerden in 2016 diensten om tegemoet te komen aan de wens om tijdelijk cashtekort voor het aankopen van kerstcadeautjes te overbruggen.

Is dergelijk consumentenkrediet dan een slechte zaak? “De discussie is niet zwart - wit. Kredieten zijn nodig om de economie te doen draaien. Maar een betere opleiding rond ‘omgaan met centen’ is absoluut noodzakelijk vandaag. 69% van de ondervraagden ziet een oplossing in een cursus huishoudbudget op onze Belgische scholen”, zegt Guy Colpaert, Managing Director van Intrum.

Ons advies: Werk jezelf niet in nesten om dat ene, dure 'ideale' kerstgeschenk te kopen. Wist je dat 4 Belgen op 10 ontvangen kerstcadeaus meteen weer herverkopen op tweedehands websites?

 

Bekijk het volledige onderzoek:

Ontvang het European Consumer Payment Report >

Krijg zicht op betalingsgedrag van Belgische consument!