5 redenen om een afbetalingsplan te voorzien

Als uw klant niet kan betalen, biedt een afbetalingsplan een uitweg. Intrum helpt schuldeisers een afbetalingsplan aanbieden aan schuldenaren.

1. Afbetalingsplan belangrijk voor totale collection rate

U kan het natuurlijk hard spelen en geen enkel wanbetaler een afbetalingsplan toestaan. U kan als schuldeiser directe betaling van het complete bedrag blijven eisen.

Maar stel uzelf de vraag: wat is voordeliger? Dat na 30 dagen 95% van uw wanbetalers via een afbetalingsplan 10% van zijn schulden aflost. Of een situatie waar na 30 dagen slechts 5% van uw wanbetalers 100% van zijn schulden aflost? Gewoonlijk is het voordeliger een zo groot mogelijk percentage van uw wanbetalers tot partiële betaling aan te sporen.

2. Commitment van de schuldenaar

Wanneer een wanbetaler een afbetalingsplan aanvaardt, is dat een commitment om de schuld te voldoen.

Onze dossierbeheerders vragen bij de opstart van een afbetalingsplan steeds een initiële betaling die hoger ligt dan de maandelijkse aflossing. Met zo’n “goodwill payment” toont de wanbetaler zijn toewijding om het afbetalingsplan na te komen.

3. Afbetalingsplan goed voor uw cash flow

Zonder afbetalingsplan moet u wachten tot de debiteur voldoende cash heeft om het complete factuurbedrag te betalen. Met een afbetalingsplan bekomt u een deel van uw geld onmiddellijk en trekt u de inkomsten naar voor.

Een euro die u vandaag ontvangt is meer waard dan een euro die u in de toekomst ontvangt.

4. Credit risk wordt gereduceerd dankzij afbetalingsplan

Hoe langer u moet wachten op uw geld, hoe kleiner de kans dat u het ooit nog ziet. Wat u vandaag ontvangt (al was het maar een klein deel van het totale factuurbedrag), daar bent u alvast zeker van.

5. Een afbetalingsplan is goedkoper dan gerechtelijk invordering

Het alternatief voor een afbetalingsplan is voet bij stuk houden en onmiddellijke betaling van het complete bedrag blijven eisen. Als uw klant echt niet kan betalen, zal u uiteindelijk voor de rechtbank betaling moeten afdwingen. En dat is een zeer kostelijke procedure!

Bovendien biedt ook dat geen garantie op snel uw geld gezien een gerechtelijke procedure lang kan aanslepen.

 

Kan uw klant écht niet direct betalen?

Kies een incasso-oplossing met afbetalingsplan >

Maak u geen zorgen, wij volgen de maandelijkse aflossingen op!