Nieuwe maatregelen ECB om stock NPL's te verkleinen

De Europese centrale bank publiceerde op 4 oktober een voorstel aangaande de provisie vereisten voor Non-performing LOA’s (NPL’s). De nieuwe regeling zal banken verplichten om een reserve aan te leggen, die oploopt tot 100% van de non-secured NPL binnen de 2 jaar.

Met deze maatregel wil de ECB de banken dwingen om hun stock aan openstaande LOA’s verder terug te dringen. Dat de ECB zichzelf dit als doel stelt, bleek ook al uit haar maatregelen genomen in maart 2017, waarin banken met een hoge stock aan NPL’s aangespoord werden concrete targets uit te zetten. Ook dit had als doel het terugdringen van deze risicovolle loan balances.

De nieuwe provisieregels zullen van toepassing zijn op alle nieuwe NPL’s vanaf januari 2018

Economisch interessanter om nieuwe NPL's sneller te verkopen

Door de focus op provisiedekking van nieuwe NPL ’s, de welke niet alleen hoger maar sneller aangelegd moeten worden, zal het economisch nog interessanter worden om deze sneller te verkopen. Maar ook de optimalisatie van het intern traject zal aan belang winnen.

Intrum ondersteunt op vandaag financiële instellingen bij het optimaliseren van hun interne invorderingsstrategie, gaande van het faciliteren van bepaalde acties tot een structurele overname van de dienst contentieux.

Daarop volgend biedt de financiële oplossing, met name Debt Sales, een uitweg voor de alsnog op te bouwen reserves. Heel wat financiële instellingen gaven reeds hun vertrouwen aan Intrum voor de aankoop en uitwinning van NPL ’s.

Met de verkoop va de NPL’s, verdwijnt ook de verplichting tot aanleggen van reserves.

Wenst u kennis te maken met Intrum en haar financiële oplossingen?

Neem contact op met onze banking specialist >