Valentijn 2019: Romantiek haalt het van de rede bij Belgen

Is de romantiek bij ons aan het terugkomen, of is geld minder belangrijk geworden in liefdesrelaties? Feit is dat het percentage Belgische koppels dat aangeeft bij elkaar te blijven om financiële redenen flink daalt. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report, een onderzoek van financiële dienstverlener Intrum bij 1.017 Belgen en 24.098 Europeanen.

Cupido schiet scherper dan ooit zijn pijlen af, want geld lijkt minder belangrijk te worden voor Belgische koppels. Hoewel één op vijf Belgen (21%) twee jaar geleden aangaf enkel omwille van financiële redenen samen te blijven en dit cijfer vorig jaar nog opliep tot 27%, geeft nu slechts 15% van de Belgen aan dat ze bij elkaar blijven voor de centen. Nog steeds geen cijfer waar menig romanticus echt gelukkig van wordt, maar alleszins wel een hoopvolle daling.

 

Kinderen zijn bepalende factor

Een belangrijke factor die hierbij meespeelt is het al dan niet hebben van kinderen. Eén op de zeven ouders geeft namelijk aan zonder partner niet aan de basisbehoeften van zijn of haar kinderen te kunnen voldoen omwille van financiële redenen. Bij jongere ouders (18-24 jaar) loopt dit zelfs op tot één op drie (33%). “Als dan de keuze gemaakt moet worden tussen of scheiden van je financieel sterkere partner (wat ook al kosten met zich meebrengt) of bij je partner blijven en alle financiële en emotionele moeilijkheden vermijden, valt de keuze vaak op het laatste”, zegt Guy Colpaert, Managing Director van Intrum.

 

Liefde wordt oprechter met de leeftijd

Opvallend is dat het percentage bij dezelfde leeftijdscategorie (18-24 jaar) dat aangeeft voor het geld bij zijn of haar partner te blijven oploopt tot 22%. Bij de categorie van 50-64 jaar daalt dit tot 12% en slechts 7% van de 65+’ers geeft aan voor het geld bij zijn of haar partner te blijven. Met andere woorden: de liefde wordt oprechter met de leeftijd.

 

Romantiek verst zoek in Hongarije

Met de daling van 27% naar 15% Belgen die omwille van de centen bij hun partner blijft, scoort België nu beter dan het Europese gemiddelde van 17%. In Estland heeft cupido zijn werk heel goed gedaan, want van alle Europese landen vindt slechts 8% van de Esten geld een reden om de relatie niet te beëindigen. In Hongarije is de romantiek dan weer heel ver te zoeken. Maar liefst 70% van de Hongaren geeft aan dat het financiële plaatje een belangrijke factor is om de relatie niet te beëindigen.

 

Percentage van koppels die aangeven bij elkaar te blijven voor het financiële aspect:

3 minst romantische landen:

Hongarije 70%

Frankrijk 23%

Spanje 21%

 

3 meest romantische landen:

Estland 8%

Tsjechië 10%

Litouwen 11%

 

Meer weten over de financiële situatie van de Belgische consument?

Ontvang het European Consumer Payment Report >