Welke Belgische gemeenten tellen het grootste aantal wanbetalers?

Intrum recupereert achterstallige factuurbedragen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Elke dag spreken wij duizenden Belgen aan op openstaande facturen die ze hebben bij één van onze opdrachtgevers. In steden, maar net zo goed in kleinere plattelandsgemeenten.

Doordat wij optreden in gans het land, is Intrum goed geplaatst om regio’s te vergelijken op het vlak van betaalgedrag. In welke gemeenten loopt u als bedrijf het hoogste risico op wanbetalers?

Waar in België loopt u het hoogste risico op onbetaalde facturen?

Als u zaken doet, rekent u erop dat u betaald zal worden voor de geleverde goederen en diensten. In realiteit durft de betaling wel eens achter blijven.

In bepaalde streken komen wanbetalers vaker voor dan in andere, toont onderstaande kaart van België. Het aantal wanbetalers per privaat huishouden is een goede maatstaf om gemeenten onderling te vergelijken.

 

Aantal wanbetalers per privaat huishouden (gemeente-niveau)

Aantal wanbetalers per privaat huishouden (gemeente-niveau)

Bron: Intrum nv

 

Plaatsen waar wanbetalers het vaakst voorkomen

1. Steden versus platteland

Het valt op dat vooral de grootsteden Brussel, Antwerpen, Charleroi en Gent slecht scoren. Ook de stadsrand van die grootsteden vertoont veel wanbetalers.

Kleinere provinciesteden tonen een gevarieerd beeld. Eeklo, Genk en La Louvière scoren slecht. Brugge, Doornik, Leuven en Aarlen doen het opvallend goed. 

Over het algemeen heb je in landelijke gebieden wat minder wanbetalers, al zijn daar uitzonderingen op.

2. Arme gemeenten versus rijke gemeenten

Armoede zorgt voor onbetaalde facturen, zoveel is duidelijk. De armste gemeenten van België (Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node) vertonen een hoog percentage aan wanbetalers onder hun inwoners.

Wat opvalt, is dat sommige rijke gemeenten (Brasschaat, Sint-Martens-Latem) net zo goed veel wanbetalers onder hun inwoners tellen. De oorzaak is hier eerder een cultureel ingebakken, gebrekkige betalingsethiek en soms ook mensen die “boven hun stand” leven.

3. Provincies met een hoger risico op onbetaalde facturen

Wist u dat het risico op wanbetalers in Limburg, de slechts scorende provincie, bijna dubbel zo hoog is als in Waals-Brabant, de best scorende provincie?

Na Limburg, zijn in Vlaanderen provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen risicogebieden. In Wallonië is Henegouwen de provincie met het hoogste aandeel wanbetalers. Let wel, binnen een provincie kunnen zich op gemeente-niveau sterke verschillen voordoen.

 

Heeft u wanbetalers in verschillende regio’s?

Recupereer uw onbetaalde facturen in gans België >

Uw geld succesvol geïnd in Vlaanderen, Brussel & Wallonië!