Geld, niet liefde, is wat sommige koppels bij elkaar houdt

Volgens een rapport van Intrum beletten financiële kopzorgen mensen om uit een ongelukkige relatie te stappen.

Valentijn is de meest romantische dag van het jaar. Echter, uit inzichten van Intrum blijkt dat geld meer dan liefde de voornaamste reden is waarom sommige Europese koppels bij elkaar blijven.

Van romantiek is geen sprake wanneer we de resultaten bekijken van het European Consumer Payment Report 2019, een jaarlijks onderzoek naar consumentengedrag in 24 Europese landen. Volgens het rapport was 15% van de respondenten het eens met de stelling dat hun financiële situatie een reden was om in een relatie te blijven.

Niettegenstaande de lichte daling ten opzichte van vorig jaar (17%) kunnen we er niet omheen dat financiële problemen nog steeds een belangrijke rol spelen in de levenskeuzes die sommige Europeanen maken.

Koppels over geld & liefde
Koppels over geld & liefde

Vooral doorslaggevend bij Tsjechen en Slovaken, veel minder bij Italianen en Zweden

Wanneer we land per land bekijken, zien we dat geld vooral voor koppels in Tsjechië een bepalende factor is om bij elkaar te blijven. Bijna vier op tien (38%) Tsjechische consumenten gaven toe dat ze ooit al in een relatie waren gebleven wegens financiële kopzorgen. Tweede in rij zijn de buren van Slovakije, waar 23% toegaf dat hun financiële situatie een rol had gespeeld in de beslissing om met elkaar verder te gaan.

Aan de andere kant van het spectrum lijkt geld geen grote rol te spelen in relaties van Italiaanse consumenten. Amper 1 Italiaanse consument op 10 (9%) was het eens met de stelling, op de voet gevolgd door de Zweden (10%). België scoort met 13% gemiddeld.

Financiële stituatie reden om relatie niet te beëindigen
Financiële stituatie reden om relatie niet te beëindigen

Financiële afhankelijkheid blijft

Financiële afhankelijkheid is ook vandaag nog iets waar veel koppels mee worstelen.

“Het is een probleem waar veel koppels mee kampen. Het gebrek aan financiën voor een eigen stek is soms het enige wat mensen bij elkaar houdt. Een erg onevenwichtige verdeling van het gezinsinkomen kan ook de machtsverhouding scheeftrekken, wat op zijn beurt kan leiden tot allerlei relatieproblemen.” - Psycholoog en auteur Björn Hedensjö vanuit Stockholm.

1 vrouw op 3 zegt dat geld voor spanningen zorgt binnen een relatie

Andere bevindingen van Intrums European Consumer Payment Report onthullen de impact die geldproblemen kunnen hebben en zijn een mogelijke verklaring waarom mensen enkel en alleen voor het geld samenblijven.

Zo'n 22% van de Europese mannen en 29% van de Europese vrouwen geeft toe dat geld spanningen creëert in hun relatie (het Europese gemiddelde ligt op 26%).

Spanningen binnen koppel door geldzaken
Spanningen binnen koppel door geldzaken

Advies voor wie het nodig heeft

Chief Brand and Communication Officer Anna Fall: “Bij Intrum praten we dagelijks met meer dan 200.000 mensen die met een schuld worstelen. Dat ze schulden hebben, heeft vaak ook een weerslag op hun persoonlijke relaties. Onze raad is om zo snel mogelijk contact met Intrum op te nemen wanneer u een betalingsherinnering ontvangt. Zo kunnen we samen een oplossing zoeken en een relatiebreuk door geldproblemen vermijden.”