Consumeren gebeurt met steeds méér risico

31% van de Belgen zal in 2017 meer aankopen dan vorig jaar

Periode november-december is hoogtepunt van “consumptisme” in België
Sociale druk stuwt mensen steeds meer naar te hoge uitgaven
In januarimaand keert boemerang steeds terug
slechts 37% van de Belgen gelooft zijn financiële situatie in 2018 te verbeteren
Intrum peilt elk jaar naar het betaalgedrag van de Belgische consument en ziet daarin jaarlijks tendensen. De resultaten van het European Consumer Payment Report 2017 werden deze week bekend gemaakt. In België namen 1009 consumenten deel aan het onderzoek (511 mannen en 496 vrouwen).

Meer lenen kan, maar brengt ook kosten mee

De eindejaarsperiode staat voor de deur en dat is traditioneel het moment waarop winkelen weer “fun” wordt. Toch zorgt dat elk jaar voor een periode van extra “consumptiestress” want velen kunnen niet weerstaan aan de sociale druk om mee te stappen in het opbod van cadeautjes voor de Sint, Kerst en Nieuwjaar. 25% is zich daarvan bewust en weet ook dat de boemerang nadien in januari terugkeert, maar doet het toch. Ze wijzen 2 redenen aan:

Makkelijker om krediet te krijgen; krediet of lenen kan overal tegenwoordig: bankinstellingen, via het internet, in grootwarenhuizen, in elektrowinkels, overal wordt tegenwoordig krediet aangeboden;
Online aankopen is zeer laagdrempelig: je moet er zelfs het huis niet meer voor uit; 43% van de ondervraagden zal in 2017 meer kopen dan vorig jaar; in totaal leidt dit tot 31% van de bevolking die meer aankoopt.
54% geeft aan goed te beseffen dat online “potentieel gevaarlijk is”, maar de sociale druk en “het recht hebben op wat cadeautjes als troost” trekt hen teveel aan.

Voorzichtigheid maar ook financiële opleiding

Intrum wil als organisatie anticiperen en oproepen tot voorzichtigheid, realisme en waarschuwen voor overdaad. Kopen op krediet kost immers ook geld. Gelukkig worden we er ons als maatschappij ook steeds meer van bewust: 34% van de mensen wéét het maar heeft dat er echter voor over. Ook het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap roept ook op tot meer opleiding voor jongeren over hoe omgaan met geld.

Velen raken overtuigd dat financiële opleiding nodig is en onvoldoende is op dit moment:

68% van de ouders vindt dat scholen daar meer aandacht moeten aan besteden;
86% vindt dat ze zelf thuis pogingen (moeten) ondernemen;
48% van de ouders slaat ook mea culpa, en wou dat ze er zelf meer over

Positieve noot?

Belgen zijn ook blijkbaar ongerust. Slechts 37% van de Belgen gelooft dat de algemene persoonlijke financiële situatie zal verbeteren. 25% gelooft dat dit niet zo zal zijn. Ter vergelijking België staat daarmee 23ste op 24 landen. Enkel de Fransen zijn nog meer ongerust. Spanjaarden (63%) en Oostenrijkers (61%) zijn de meest optimistische Europeanen.

49% van de Belgen kijkt ook met argusogen naar de EU en gelooft dat een zwakker Europa negatief zal afstralen op de persoonlijke situatie. Noren (20%) en Denen (27%) maken zich het minst zorgen terwijl Spanje weet dat de EU een belangrijke factor is in de heropleving van het land (63%). Opmerkelijk: 39% van de Britten maakt zich zorgen bij een zwakker Europa.

 

Meer recente cijfers over betaalgedrag van Belgische consument?


Bekom gratis het European Consumer Payment Report >


Een must read voor wie debiteurenbeheer doet in een B2C bedrijf.