Duwt Valentijn millennials in de schulden?

Valentijnsdag is één van de populairste feestdagen voor Belgische consumenten om geld uit te geven aan cadeaus. Met name retailers, e-shops, bloemisten, juweliers en restaurants kunnen in de weken voorafgaand aan Valentijnsdag een flinke omzetstijging verwachten. Om hun liefde te tonen, hebben veel Belgen de neiging om meer uit te geven dan ze zich kunnen veroorloven. En dat kan snel leiden tot schulden, zeker nu e-shops steeds vaker “Buy Now, Pay Later” oplossingen bieden, merkt financieel dienstverlener Intrum.

"Nu kopen, later betalen" in opmars

Een trend die de laatste jaren in opmars is, is het gebruik van "nu kopen, later betalen" oplossingen in e-shops. Consumenten kunnen artikelen kopen en pas na verloop van tijd betalen, in plaats van vooraf te betalen. Hoewel dit een handige optie lijkt, kan het ook de schulden bij Belgische huishoudens doen oplopen.

Eén op vijf Belgen (19%) betaalt aankopen steeds vaker achteraf om de kosten van zijn sociaal en liefdesleven te drukken, zo blijkt uit het recent gepubliceerde European Consumer Payment Report van financieel dienstverlener Intrum. Bij millennials (mensen geboren tussen 1981 en 1996) ligt dit drie keer hoger dan bij boomers (mensen geboren tussen 1946 en 1964).

Buy Now Pay Later
Vooral twintigers en dertigers gebruiken "nu kopen, later betalen" betaaloptie

Schulden van huishoudens verhogen

Eén van de belangrijkste redenen waarom "nu kopen, later betalen"-oplossingen de schulden van huishoudens verhogen, is omdat ze impulsaankopen in de hand kunnen werken. Wanneer de consument niet vooraf voor een artikel hoeft te betalen, is de kans groter dat hij onvoldoende nadenkt of hij het zich wel kan veroorloven.

Een andere reden waarom achteraf betaaloplossingen (‘buy now, pay later’) de schulden van huishoudens kunnen verhogen, is dat mensen het overzicht op hun betaalverplichtingen kunnen verliezen wanneer ze gebruik maken van deze vorm van krediet. Dit kan verder ook nog leiden tot ongewenste aanrekening van bijkomende administratiekosten wanneer je niet tijdig terugbetaalt.

Laattijdig betalen is niet alleen negatief voor de consument, maar ook voor de e-commerce organisatie. Het imago van de webwinkel kan namelijk een deuk krijgen wanneer de financiële voetafdruk van het gevoerde incassoproces vergroot door klanten kosten aan te rekenen. Daarom is het belangrijk om een adequaat en klantvriendelijk invorderingsproces op te zetten om reputatieschade door ontevreden klanten(reviews) te vermijden en een goede klantenrelatie maximaal te behouden.

Millennials lopen grootste risico

“ ‘Nu kopen, later betalen’ oplossingen geraken meer en meer ingeburgerd in de e-commerce, ook in ons land. Maar deze nieuwe betaaloptie vormt een nieuw risico op het verhogen van de schuldenlast van Belgische huishoudens”, oordeelt Guy Colpaert, Managing Director van Intrum Benelux. “Vooral twintigers en dertigers als first adopters lopen het meeste kans om zich in nesten te werken via deze formule. Niet alleen gebruiken zij deze betaaloplossing vaker, millennials zijn ook onervaren met de hoge rentevoeten die wij vandaag – soms weggemoffeld in de kleine lettertjes van de gebruiksvoorwaarden - zien.”


“Om te voorkomen dat je door Valentijnsdag in de schulden komt, is het daarom volgens ons belangrijk om een budget vast te stellen en je eraan te houden, zeker wanneer je krap bij kas zit”, waarschuwt Guy Colpaert van Intrum in de aanloop naar 14 februari. “In plaats van cadeaus te kopen, kun je overwegen een mooie fiets- of wandeltocht te organiseren. Creatief zijn, samen quality time doorbrengen, een oprechte brief schrijven of uitgebreid koken voor je partner worden misschien harder geapprecieerd dan een duur cadeau.”

6 tips voor een Valentijn zonder financiële zorgen?

  1. Wees persoonlijk: de beste geschenken en ervaringen zijn niet altijd de duurste. Neem de tijd om iets zinvols en persoonlijks te bedenken.
  2. Praat met je partner: misschien maakt hij of zij zich ook zorgen over geld? Spreek af om niet te veel geld uit te geven en in plaats daarvan samen tijd door te brengen.
  3. Kies een andere dag: op Valentijnsdag zijn de prijzen vaak veel hoger dan normaal. Waarom kiest u geen andere dag om uit eten te gaan?
  4. Zoek een koopje: twee derde van de respondenten in ons onderzoek zei dat ze de stijgende prijzen wil aanpakken door online naar koopjes te zoeken en meer dan de helft (54%) winkelt in discountwinkels om geld te besparen. Kijk goed rond om geld te besparen.
  5. Gratis: als alternatief kunt u Valentijnsdag gratis vieren - maak een romantische wandeling, steek thuis wat kaarsen aan en breng tijd door met uw geliefde.
  6. Plan om terug te betalen: als je gebruik maakt van koop-nu/betaal later oplossingen of leent om Valentijnsuitgaven te financieren, houd je dan aan je budget en zorg voor een realistisch betalingsplan.