Oranje knipperlicht voor Q1, 2017 in aantal faillissementen

In vergelijking met voorgaande jaren, was het eerste kwartaal van 2017 niet zo’n goed kwartaal als het aankomt op aantal faillissementen. De cijfers van Q1, 2017 halen de 7de plaats in de rangschikking van de afgelopen 10 jaar.

Opmerkelijk is dat we zwakker scoren t.o.v. vorig jaar, maar ook t.o.v. 2015. Dat blijkt uit een analyse van de cijfers door credit management bedrijf Intrum NV en Roularta Business Information. Onbetaalde facturen blijven een indicator voor een nakend faillissement.

  • Eerste kwartaal 2017 telt 10% meer faillissementen dan in 2016
  • Kleine ondernemingen hebben het lastiger om in 2017 te overleven
  • Grotere organisaties profiteren daarentegen mee van internationale groei
  • Belgische economie blijft volatiel en kwetsbaar, met grote regionale verschillen
  • Bouwsector en horeca delen in de klappen

Tegenvallend 2017 na uitzonderlijk goed 2016 wat betreft aantal faillissementen

2016 was wel een uitzonderlijk jaar en het beste sedert 2009, het jaar nà de grote bankencrisis. Het aantal faillissementen in 2017 bedroeg 2.615 tegenover 2.374 in dezelfde periode vorig jaar. We tellen dus een stijging van 241 vonnissen (+10%), waarvan er toch 124 uit Brussel komen.

Verschillende experten schetsten eerder dit jaar in de media een positief beeld over onze economie, en besloten dat 2017 wel eens het beste jaar kon worden sedert 2008. In 2016 was er immers een duidelijke vooruitgang te melden, en we konden rekenen op en een sterk herstel voor onze economie. Europa zag ook een achteruitgang van ons nationaal begrotingstekort, allemaal goed nieuws dus. Deze positieve spiraal zou ten goede komen aan onze bedrijven en ondernemers die blijven ijveren om extra jobs te creëren en mensen aan de slag te krijgen.

2017 startte dus hoopvol al was het af te wachten of er geen grote maatschappelijke incidenten of aanslagen zouden plaatsvinden om deze kwetsbare groeicijfers weer te beïnvloeden. Die kwetsbaarheid bleek gegrond want de cijfers rond het aantal faillissementen in Q1, 2017 zetten alle indicatoren opnieuw op oranje. Een tendens die op te volgen is en die ook aantoont hoe kwetsbaar onze economie is. Iedereen weet dat de Belgische economie toch stilaan herstelt, maar blijkbaar dan eerder voor de grotere, sterkere en kapitaalkrachtige ondernemingen die van de jonge groei op internationaal niveau kunnen profiteren.

Historisch record dreigt voor aantal faillissementen in 2017

Als deze trend zich doorzet dan zouden we eind 2017 wel eens de drempel van 10.000 faillissementen kunnen overschrijden, een historisch dieptepunt en bijzonder slecht nieuws voor het vertrouwen in onze economie. Regionaal gezien scoren Oost-Vlaanderen en Brussel Stad met een stijging van rond de 31%.

Sectorieel gezien, merken we dat vooral bouwbedrijven (ontwikkeling van residentiële bouwprojecten) piekt met 25 faillissementen (een record ). Er waren er amper 12 vorig jaar. In subsector kleine buurtwinkels (detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen (verkoopsoppervlakte < 100 m²)) kent ook een slecht kwartaal met 56 vonnissen, tegen 36 vorig jaar (stijging met 56% !). Ook klerenwinkels voor mannen, vrouwen en kinderen scoren slecht. Die sector kreunt onder de markt van de gevestigde grootmerken en e-commerce.

Horecasector kreunt

Terwijl de klassieke restaurants het iets beter doen (135 tegen 143 vonnissen), gaat het echt niet goed met de snacks. Er worden 166 faillissementen geregistreerd in 2017 (nooit gezien) tegen 142 in 2016, dat gewoon normaal was. Hier mogen we dus echt spreken van een alarmerend signaal.

Cafés en bars blijven stabiel, met 221 faillissementen, maar wel op hoog niveau. Op niveau van de juridische vormen, scoren de NV’s bijzonder goed: 185 vonnissen tegen 206 in 2016. Alle andere juridische vormen doen het slechter. Iedereen weet dat de Belgische economie stilaan herstelt. Blijkbaar is dat toch eerder voor de grotere, sterkere en kapitaalkrachtige ondernemingen die van de jonge groei op internationaal niveau kunnen profiteren.

Loopt u risico op een faillissement?

Ontdek hoe hard uw sector getroffen wordt door onbetaalde facturen >