Helft Belgische bedrijven overleeft coronacrisis ternauwernood

De impact van de pandemie op de omzet en de cashflow is bij de helft van de Belgische bedrijven zo groot dat ze aangeven maar net het hoofd boven water te kunnen houden. Eén op de twee Belgische bedrijven stelt bovendien nog altijd niet dezelfde winstmarges te halen als voor de COVID-19-uitbraak in 2020. Ook elders in Europa zitten miljoenen KMO’s, goed voor meer dan de helft van het Europese BBP, in de gevarenzone. Dat blijkt uit het European Payment Report 2021 dat financieel dienstverlener Intrum vandaag publiceert.

Zes op de tien Belgische bedrijfsleiders bezorgd om hun cashflow

Bedrijfsleiders in heel Europa voorzien onzekerheid voor meerdere jaren. Bij de helft van de Belgische bedrijven heeft de door de pandemie gedaalde winstmarge zich vandaag nog niet hersteld. Vooral in het bank- en verzekeringswezen, de retail, de horeca, de maakindustrie en de chemiesector blijft de terugkeer van pre-COVID-19 winstmarges uit, zo blijkt uit het European Payment Report 2021.

Winstmarges gedaald door coronacrisis
Winstmarges gedaald door coronacrisis

Bedrijven zijn Jekyll en Hyde over toekomst

De helft van de Belgische bedrijven (49%) denkt dat de impact van de coronacrisis nog minstens één jaar voelbaar zal zijn. Eén op acht Belgische bedrijven (13%) vreest zelfs een herstelperiode van twee jaar of langer. Langs de andere kant, is bijna een op twee Belgische bedrijven (46%) vandaag enthousiaster over de bedrijfsgroei en de toekomst dan het in vele jaren was.

“De cijfers tonen dat de onzekerheid nog wel even zal blijven hangen. Dat neemt niet weg dat veel bedrijven positief naar de toekomst kijken nu we dankzij de vaccinaties de coronacrisis stilaan verlaten. De pandemie heeft bedrijven ertoe aangezet om aan zelfreflectie te doen en nieuwe manieren van werken te proberen. Dat gaat van de introductie van thuiswerk tot digitale transformatie en een grotere aandacht voor bescherming van de cashflow”, zegt Christophe De Boeck, woordvoerder van Intrum.

Belgische bedrijven overleven ternauwernood maar hoopvol voor toekomst
Belgische bedrijven overleven ternauwernood maar zijn hoopvol voor de toekomst

Overlevingstactieken en cashflow beveiligen

Om de coronacrisis te overleven, hebben kmo’s het afgelopen jaar hoofdzakelijk de digitalisering van hun bedrijf versneld (38%), betalingsuitstel gevraagd op ondernemingskredieten (29%) en langere betalingstermijnen gevraagd aan leveranciers (28%). Grote ondernemingen schrapten dan weer vaker strategische investeringen (25%), ontsloegen opvallend vaker personeel (18%) en verkochten dubbel zo vaak als kmo’s activa om cash vrij te maken (11%).

Zes op tien Belgische bedrijfsleiders (61%) maken zich grote zorgen over de cashflow van hun onderneming in de nabije toekomst.

“Niet toevallig zijn de twee belangrijkste, strategische prioriteiten voor Belgische bedrijven in 2021 de liquiditeit versterken en het debiteurenbeheer optimaliseren,” zegt Christophe De Boeck. “Nu de ondersteunende maatregelen van de overheden wegvallen, moeten bedrijven opnieuw op eigen benen staan. Bedrijven die in staat zijn om hun liquiditeit te vrijwaren, zullen sterker uit de coronacrisis komen, terwijl degenen die hun cashreserves in sneltempo opbranden in hun voortbestaan worden bedreigd.”

Ontvang het European Payment Report 2021

Met het "European Payment Report 2021" krijgt u een helder zicht op het betalingsgedrag van Belgische bedrijven, particulieren & overheden en het debiteurenrisico voor de komende periode.

 

Wenst u een exemplaar van dit unieke rapport te ontvangen? Vul onderstaand formulier in. Wij verwerken uw gegevens zo spoedig mogelijk en bezorgen u het European Payment Report.

Vul de velden in en klik "verzenden":

European Payment Report 2021
Download hierboven het European Payment Report 2021