Hoe overleven bouwbedrijven een 90% economie?

Acht op de tien bouwbedrijven zijn begin mei 2020 zo goed als volledig opnieuw aan de slag. De bouwsector verlaat de coronavirus lockdown en draait nu op 90%. De voor de sector voorspelde groei van 2 tot 3% dit jaar is echter erg onwaarschijnlijk geworden. Toch kunnen Belgische bouwbedrijven zonder al te veel kleerscheuren uit de coronacrisis komen als ze goed waken over hun financiële gezondheid.

Slecht eerste en tweede kwartaal voor de bouwsector

Buitenlandse werkkrachten van onderaannemers die niet in België geraken, angst bij werknemers voor besmetting, een ontregelde aanvoer van bouwmaterialen en nieuwe strenge veiligheidsmaatregelen maken het in coronatijden moeilijk voor Belgische bouwbedrijven.

De orderboekjes liepen in sneltempo leeg en op het hoogtepunt van de coronacrisis was twee op drie bouwbedrijven helemaal of grotendeels gesloten.

Tijdens het eerste kwartaal van 2020, waarin twee weken onder quasi lockdown plaatsvonden, daalde de activiteit van de bouw met 6,6%, zo blijkt uit een prognose van de Nationale Bank. Voor het tweede kwartaal verwacht men maar liefst een daling met 30%.

Kunnen bouwbedrijven het geleden omzetverlies goedmaken in derde en vierde kwartaal?

“Enkel een heropleving vanaf het derde kwartaal kan er voor zorgen dat de klap die onze sector dit jaar zal krijgen beperkt wordt tot 10%, wat op zich nog een erg stevige klap is.” zegt Robert de Meulenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw in een persbericht.

Niet alleen de productie kreeg een klap, ook de verkoop van woningen stokte. Zorgt een dalende verkoop voor omzetverlies op langere termijn? “Deze situatie mag niet blijven aanslepen, maar voorlopig is er geen enkel signaal dat er een vastgoedcrisis zit aan te komen. De huidige situatie is niet te vergelijken met financiële crisis van 2008”, klinkt het bij belangenorganisatie Mondi.

Omzetverlies beperken tot 10%

Hoe de vastgoedverkoop evolueert, hangt af van de algemene heropleving van de Belgische economie en of er een tweede lockdown komt. Dat heeft u als bouwbedrijf niet onder controle.

Waar u wel vat op heeft, is de financiële gezondheid van uw eigen bedrijf. Wist u dat Belgische bedrijven gemiddeld 3,5% van hun omzet verliezen omwille van facturen die niet geïnd geraken?

Uw financiële afdeling staat vandaag voor een moeilijke uitdaging. Enerzijds is het van levensbelang om uw omzet geen verdere schade te laten oplopen door onbetaalde facturen. Anderzijds is het gevaar op reputatieschade en klantenverlies in deze harde tijden groter dan ooit, als u geen oog heeft voor klantvriendelijkheid en ethiek tijdens het invorderingsproces.

Uw financiële administratie perfectioneren, is in deze moeilijke tijden cruciaal voor de financiële gezondheid van uw onderneming.

Laat onze experts een scan maken van uw financiële administratie. U ontvangt een helder rapport met direct toepasbare verbeterpunten:

 

Vraag een scan van uw financiële administratie >

 

Overleven als bouwbedrijf in een '90% economie'

De terugval van het Bruto Nationaal Product (bnp) onder een zware lockdown, zoals in maart - april, wordt geschat op 25 tot 30%. De soepelere ‘social distancing’ maatregelen die sinds mei van kracht zijn in België, hebben een kleinere economische impact. Economen verwachten dat het bnp 10% lager zal liggen dan normaal.

De nieuwe ‘90% economie’ is langs de ene kant een verbazingwekkende prestatie binnen de huidige omstandigheden. Langs de andere kant betekent ze wel een sterke achteruitgang ten opzicht van de periode vóór de coronavirus pandemie.

Experts voorspellen dat onze economie fragieler en minder voorspelbaar wordt. Een louter illiquide onderneming kan snel een echt insolvente onderneming worden, wanneer haar inkomsten stagneren en haar schuldverplichtingen toenemen. Bedrijven zullen uit voorzichtigheid mogelijk minder gaan investeren in groei en innovatie, wat de kantoor- en industriebouw zal voelen.

Capaciteit om open facturen te betalen daalt

Gezinnen worden getroffen door (tijdelijke) werkloosheid en hebben een lager inkomen. Bedrijven zien de verkoop vertragen en worden geconfronteerd met een nijpende cashflow. De capaciteit om openstaande facturen te betalen, daalt vandaag zowel in huishoudens als in bedrijven!

Lopen uw klantentegoeden op?

Wij doen, bij Intrum, ons uiterste best om oplossingen voor schuldinvordering te vinden die aangepast zijn aan de huidige, sociale en economische realiteit maar ook aan de specifieke situatie van uw klant. Wij luisteren, tonen begrip en helpen uw klant opnieuw schuldenvrij worden.

Een compleet arsenaal aan ervaren dossierbeheerders, digitale betaaloplossingen, klanteninzichten, een call center en bemiddelaars staan bij Intrum voor u klaar wanneer facturen onbetaald blijven. Op een klantvriendelijke manier staan wij zo garant voor een maximale recuperatie van uw geld in de '90% economie'.

Checklist - 12 essentiële vragen om uw financiële gezondheid te bewaren in coronatijden

We geloven bij Intrum dat een goed draaiende financiële administratie cruciaal is voor de financiële gezondheid en het overleven van uw onderneming. Vooral in deze moeilijke tijden!

Niet alleen financiële slagkracht maar ook vindingrijkheid en wendbaarheid heeft u als bouwonderneming nodig om de komende periode op volle snelheid te kunnen draaien.

Twaalf vragen hebben onze credit management experts voor u klaargestoomd: 12 essentiële vragen om uw financiële gezondheid en uw omzetcijfer te beschermen in coronatijden. Zoek niet alleen naar antwoorden, maar brainstorm met collega’s uit verschillende disciplines. Of betrek één van onze experts. Wij zijn er om u te helpen overleven in een 90% economie.

Ontvang gratis de Survival gids voor Belgische bedrijven in coronatijden

Wenst u een exemplaar van onze ‘Checklist - 12 essentiële vragen om te overleven in coronatijden’ te ontvangen? Vul onderstaand formulier in. Wij verwerken uw gegevens zo spoedig mogelijk en bezorgen u de checklist.

Vul de velden in en klik “verzenden”:

Overleven in een 90% economie
Hoe overleven in een '90% economie'?
It is not the most intellectual of the species that survives; it is not the strongest that survives; but the species that survives is the one that is able best to adapt and adjust to the changing environment in which it finds itself.
Charles Darwin